Bebeğiniz doğdu, büyümeye devam ediyor. Bu süreçte, beslenme, uyku vb. Gibi temel ihtiyaçları doğru bir şekilde karşılarken gelişimine katkıda bulunmak istersiniz.
Bebekler doğduğunda, tüm duyularını çevreyi tanımak için en iyi şekilde kullanmaya çalışırlar. Özellikle dokunma hissi onlar için çok önemlidir. Dokunma ve şehvetli temas duygusu ile daha güvende hissediyorlar.
Bu nedenle, onlar için seçtiğimiz oyuncaklarda buna dikkat etmeye çalışıyoruz. Elleriyle kavraması kolay yumuşak ve güvenli oyuncaklar seçmeye çalışıyoruz.
Kitap seçimlerimiz oyuncak seçimi kadar önemlidir. Gelecekte çocuğumuzun en iyi arkadaşları olacak kitapları seçerken dikkatli ve dikkatli olmak da yararlı olacaktır.
Özellikle 4 ay sonra bebekler resim, resim kartı ve kitaplarla uğraşmaya başlar. Dikkatlerini çeker ve önce onları tanımak için ağızlarına götürürler. Çünkü bebekler bu aylarda hala sözlü dönemdedir ve nesneleri ağızdan tanır ve tanımlar.
Eline çevirir, yere atar, sıkar, yırtmaya çalışır. Kısacası, kartlar ve kitaplar üzerinde ödeyebileceği birçok etkiyi deniyor.
Bu, kitabı sevmediği veya ona zarar vermek istediği anlamına gelmez. Bütün bunlar bebekler için tanıma yöntemidir.
Bu nedenle, resim kartlarını veya kitaplarını ağzına sokan veya yırtılmaya çalışan bebeğe ani ve sert tepkiler vermek gerekli değildir. Ona kitaba nasıl bakılacağı, sayfalarının nasıl çevrileceği konusunda rehberlik etmek önemlidir. Kitabı ağzınıza her koyduğunuzda bir dalgalanma ile çekmek yerine, yavaşça ağızdan çıkarılması ve kitabın sayfalarına tekrar odaklanması daha iyi olur.
Peki bebeklerimiz için kitapları nasıl seçmeliyiz?
- Kitaptaki resimler gerçek veya gerçeğe yakın olmalıdır. Karikatür veya doğal olmayan çizimlerden oluşan kitapları tercih etmeyin
- Kitaptaki her sayfada bir resim olmalıdır. Bu özellikle 4-6 aylık bebekler için önemlidir. Daha sonra, bir sayfada birden fazla resme sahip kitapları seçebilirsiniz.
- Kitabın sayfaları kalın kartondan yapılmalıdır. İnce sayfa kitapların sayfalarını çevirmekte zorluk çeken bebek bu nedenle kitabı beğenmeyebilir.
- Daha fazla ciltli kitabı tercih etmeye çalışın. Spiral kitaplar bebeğinizin güvenliği için bir sorun olabilir. Spirali çıkarabilir, ağzına veya gözüne koyabilir.
- Küçük kitapları da seçebilir, büyük kitapları da seçebilirsiniz. Büyük boyutlu kitaplar daha çok evde kullanacağınız bir stildir, ancak çantanıza küçük kitaplar koyabilir ve farklı yerlere götürebilirsiniz.
- Bebeğinizin dokunsal algısını geliştirmek için farklı dokunsal özelliklere sahip kitaplar da seçebilirsiniz.
- Bebeğinizin işitsel algısını geliştirmek için sesli kitapları da seçebilirsiniz.
- Çocuklar ve bebekler için uzun hikaye kitapları, keloğlan masalları, kırmızı başlıklı kız vb. Tercih etmeyin. Uzun oldukları için sıkılabilirler.