Burun Ahtapotu Nedir?
Burun deliklerinden boğazın altına kadar uzanabilen et parçalarına, halk arasında burun ahtapotu, tıp dilinde ise adenoid ve polip denir. Bu et parçaları hava akımını engeller ve geniz yolunu tıkayarak insanların nefes almasını engeller. Bazen çok küçük olduğu için fark edilmez. Üzüm, düzgün, saplı ve ya yuvarlak şeklinde burun ahtapotu şekilleri vardır. Peki, burun ahtapotu belirtileri nelerdir? Horlama, baş ağrısı, göz çevresinde kaşıntı, koku alamama, tat alamama, ayrıca sinüzit belirtileri, alerji ve burun akıntısı yaygın belirtiler arasındadır. Burun dışından görülen soluk renkli et parçası görüldüğünde kesinlikle doktora danışılmalıdır. Her yaştan insanın yakalanabileceği bu hastalık daha çok, genç ve orta yaşlı erkeklerde görülür.
Burun Ahtapotu Tedavisi
Geleneksel (bitkisel) tedavi halk arasında uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi: 1 avuç taze tere otu ezildikten sonra pamuğa batırılır. Ardından pamuk burun ahtapotuna sürülür. Bu yöntem günde 3 kez uygulandığında etin büyümesinin engellendiği söylenmektedir. Fakat oluşan burun ahtapotu, ne yazık ki kendi kendine yok olmamaktır. Eğer erken fark edilirse daha küçükken, ya da başlangıç aşamasında ilaçlarla küçültülebilirler. Hatta durumuna göre ortadan kaldırılabilir. İlaçla tedavi sonuç vermiyor ise, cerrahi operasyonla burun ahtapotu ameliyatı yapılır. Önceden ağızdan yapılan bu ameliyat, şuan doktorlar tarafından endoskop ve ince cihazların kullanımıyla direk burundan içeri girerek yapılmakta. Bu ameliyatta burunda herhangi bir yara ya da çizik oluşmaz. Ameliyattan önce burun içine tomografik inceleme yapılır. Burun ahtapotunun durumuna göre lokal ya da genel anestezi yapılır. Fakat belirtmek gerekir ki ameliyat ya da ilaçlar kesin çözüm olmayabiliyor.
Burun Ahtapotu Nasıl Engellenir?
Bulaşıcı olmayan burun ahtapotu hastalığı kendi kendine oluşur. Fakat astımı olanlar, alerjisi olanlar bu rahatsızlıklarını kontrol altına alması gerekir. Yoksa bu hastalığa yakalanma ihtimalleri yüksektir. Ellerin hijyeni de çok önemli bir husustur. El hijyeni olmaz ise sinüslerde oluşabilecek olası enfeksiyonlar, hastalığa yakalanma riskini artırır. Sigara dumanı, zararlı kimyasal dumanlar, burun iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olan her türlü ortamdan, mümkün olduğunca uzak durulması gerekmektedir.