Çocuk Tuvalet Eğitimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tuvalet eğitimi, bir çocuğun gelişiminde önemli adımlardan biridir. Her ebeveyn, çocuğunun bebek bezlerinden olabildiğince çabuk ve rahat bir şekilde kurtulmasını ister. Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar hassastır. Çocuğun tuvalet eğitimi sırasındaki hazır bulunuşluğu, tutumu ve ebeveyn tepkisi çocuğun sağlıklı sürecini ve psikolojisini doğrudan etkileyecektir.
Tuvalet eğitimi için en uygun yaş nedir?
Bir çocuğun bebek bezi yerine tuvaleti kullanmaya başlaması için birden fazla alanda hazır olması gerekir. Bu alanlardan ilki fiziksel gelişimdir. Bağırsak ve mesane kasları gelişmeli ve çocuk tuvaleti tutmak için gereken kasları kullanabilmelidir. Çocuk yürüyebilmeli ve oturabilmeli, iç çamaşırını ve pantolonunu kendi başına giyip çıkarabilmelidir.
Dil gelişimi de çok önemlidir. Çocuk, ihtiyaçlarını birkaç kelime veya beden dili ile açıkça ifade edebilmelidir. Tüm bunlara ek olarak sosyal gelişim ve psikolojik hazırlık da dikkate alınmalıdır. Çocuğun benlik algısını geliştirmesi, çevresiyle iletişiminin yoğun olması, bakıcıdan bağımsız hale gelmesi için önemlidir. Çocuğun vücudunu ve onun sinyallerini bilmesi de önemli bir kriterdir. Bir çocuk tuvalete gittiğinde, vücudunda hangi semptomların ortaya çıktığını fark edebilmeli ve anlayabilmelidir. Tüm bu alanlarda gelişim ve olgunlaşma iki yaş civarında gerçekleşse de her çocuğun gelişimsel ilerlemesi farklıdır. Bu durumda bazı çocuklar iki yaşından önce tuvalet eğitimine hazır olabilirken bazıları iki yaşından sonra hazır olabilir.
Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Tuvalet eğitimine başlamak için, çocuğun hazır olduğuna dair sinyallerin yanı sıra çeşitli gelişim alanlarındaki olgunluğu da izlemelisiniz. Herhangi bir nedenle tuvalet eğitimine hazır olmayan bir çocuğu bunu yapmaya zorlamak, çocuğun psikolojik sağlığı açısından sakıncalı olacaktır. Çocuğun farklı davranış ve becerileri, ebeveynlerin çocuklarının tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını anlamalarına yardımcı olur:
Bezi kirliyken rahatsız oluyorsa,
Kaka yaptığını veya yazdığını söyler ve temizlemek isterse,
Bezini çıkarmaya çalışıyorsa ve bezi giymekten rahatsız oluyorsa,
Saklanırken tuvaletini yaparsa,
Bebek bezi bir veya iki saat temiz kalırsa,
Düzenli bir bağırsak hareketiniz varsa
Bir ila iki adımlık talimatları izleyebiliyorsa,
Tuvaleti nasıl kullanacağını merak ediyorsa, evdeki insanları tuvalete giderken gözlemlemek istiyorsa,
Pratik bir tuvalette tuvaletini yapacak ve kendi başına kalkacak kadar uzun süre oturabilir
Pantolonunu indirip kendi giyebilirse,
Tuvalete gittiğinde vücudunun verdiği sinyalleri anlayabiliyorsa ve tuvalete gittiğini söyleyebiliyorsa
Tuvalete gitmekle tuvaleti kullanmak arasındaki bağlantıyı bulabilirse tuvalet eğitimine hazır demektir.
Yukarıdaki işaretlerin hepsinin birlikte olması gerekmez.
Tuvalet eğitiminde nelere dikkat edilmelidir?
Tuvalet eğitimi, çocuğun tuvaleti kullanmayı öğrenmesine yardımcı olacak davranış ve becerileri gördükten sonra çocuğu pratik tuvaletle tanıştırarak başlayabilir. Antrenman tuvaletini çocuğun önce antreman tuvaletine oturarak ve bezini takarak kolayca ulaşabileceği bir yere koymak ve hazır olduğunda bezini çıkarıp tuvalete gidebileceğini söylemek çocuğa alışması için zaman tanıyacaktır. tuvalete. Ayrıca, tuvalet eğitimine uygulamalı tuvalet yerine tuvalette başlamak için iyi bir yoldur. Bu nedenle klozet ve basamağı çocuğun rahatça yürüyebileceği ve klozete oturabileceği şekilde konumlandırarak çocuğun tuvaleti rahat ve korkmadan kullanabilmesi önemlidir.
Tuvalet eğitimine tuvalette mi yoksa tuvalette mi başlayacağına karar verdikten sonra, tuvalette altını değiştirme, tuvalete oturma, çocuk tuvaleti olmasa bile bezini çıkarma, uyandığında tuvaleti tuvalete götürme. yatmadan önce tuvalete alışmasına yardımcı olan yöntemlerdir. Yaz, bebeğinizin bezini çıkarmak için iyi bir zamandır. Sıcak hava ve daha az kıyafet, temizliği kolaylaştıracak ve çocuğunuzu soğuk algınlığı endişesinden kurtaracaktır. Ebeveynler, tuvaleti kullanmanın gündüzleri geceden daha kolay olduğunu hatırlamalıdır.
Ebeveynlerin tuvalet eğitimi sürecinde anlayış ve sabır göstermeleri çok önemlidir. Bazı çocuklar çok çabuk alışırken, bazılarının tuvalete alışması daha uzun sürebilir. Zorlanmaması ve bu süreçte meydana gelen kazalardan dolayı çocuğun suçluluk duymaması ruh sağlığı açısından önemlidir. Tuvaleti tuvalete çevirmek, bezden kurtulmak başarı veya başarısızlık olarak gösterilmemeli, ödül ve cezalar kullanılmamalıdır. Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğuna dair sinyaller izlenip doğru zamanda başlatıldığında tuvalet eğitimi kısa sürede ve daha az zorlukla tamamlanacaktır.