Home » anne-çocuk » Çocuklara Hayır Deyin!
çocuklara neden hayır denilmeli, çocuklar ve hayır deme, çocuklar hayır ile büyütülmeli

Çocuklara Hayır Deyin!

Çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için sınırlar belirlenmelidir. Çocuklar sınırların belirlendiği bir ortamda kendilerini daha huzurlu hissederler.

Çocuklara hayır demek ne anlama gelir?

Çocuklara hayır dediğimizde onlara sınır koymaktan bahsediyoruz. Sınır koymak, çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için ihtiyaç duydukları temel taşlardan biridir. Bu nedenle çocuklar gerekirse kısıtlanmalıdır.

Çocuklara hayır derken nelere dikkat etmelisiniz?

Ailelerin çocuklara sınır koyarken bazı konulara dikkat etmesi gerekiyor. Ailelerin dikkat etmesi gereken konular aşağıda sıralanmıştır:çocuklara neden hayır denilmeli, çocuklar ve hayır deme, çocuklar hayır ile büyütülmeli

Çocuğun ihtiyaçlarının farkında olun. Unutulmamalıdır ki, çocukların herhangi bir davranışının temelinde ihtiyaç vardır. Bu nedenle çocuğun neden böyle davrandığı anlaşılmalıdır.

Çocuğun duyguları görülmeli ve kabul edilmelidir. Ses tonu, beden dili, konuşma ve şefkatli davranış yoluyla duygunun görünür olduğu ve kabul edildiği gösterilmelidir.

Şiddete başvuran ya da eşyalarını fırlatan çocuklar sakinleşene kadar kucaklanmalı ve hoş karşılanmaları sağlanmalıdır.

Kuralları belirlerken komut önerilerine öncelik vermemelisiniz. Emir cümleleri yerine çocuğun seçebileceği ve yaşına uygun olduğu seçenekler ve kurallar konulmalıdır. İki seçenek için çocuğa bir seçeneği seçtiğinde sonucun ne olacağı ve diğer seçeneği seçtiğinde sonucun ne olacağı söylenmelidir. Böylece çocuk bir seçeneği olduğunu ve hayatında kontrol edebileceği alanlar olduğunu hissedecektir.

Kurallar listesi çocuğun yaşına göre yapılabilir. Kurallara uyulmazsa ne olacağı bu listeye yazılabilir.

Aileler için nasıl reddedileceklerine dair ipuçları

Ebeveynler çocukları için sınırlar belirlerken onların ne olduklarını netleştirmeleri gerekir. Çocukları için sınır koymanın öneminin farkında olan aileler, çocukları ile daha tutarlıdır.

Çocuğa sınır koymak, acımasızlık, vicdansızlık veya kötü niyet anlamına gelmez. Aksine çocuğun güvenli bir ortamda büyümesi ve günlük yaşamın kurallarına hazırlıklı olması gerekir.

Sınır koymak, bir çocuğun hayatına son vermek anlamına gelmez. Aksine, çocuğun yeni çözümler bulmak için akıl yürütmesi gerektiğini öğretir.

Sınır koymanın bir başka faydası da çocuğunuzu her durumda, olayda ve zamanda istedikleri şeye hazırlamaktır.

Çocuğun yaşına ve konumuna göre net sınırlar belirlenmelidir.

Sınırların konulmasının nedeni çocuğun boyuna yaklaşılarak ve gözlerinin içine bakılarak açıklanmalıdır.

Kısıtlamanın nedeni çocuğun yaşına göre belirtilmelidir.

Sakin kalmalısın.

Ebeveynler kurallara açık ve tutarlı bir şekilde uymalıdır.

Ebeveynler kurallarda farklılık göstermemelidir.

Bazen esnek kullanılabilir, ancak bu gerilmenin nedeni çocuğa açıklanmalıdır ki çocuk ailenin tutarsız davrandığını düşünmesin.

Sınırlar belirlenirken çocuğun isteklerinin kabul edilmeme nedeninin yanı sıra gerekçesi de çocuğa açıklanmalıdır.

Bir çocuğun ağlaması kuralların çiğneneceği anlamına gelmemelidir. Ağlayan çocuğa ses tonu, beden dili, sohbeti ve şefkatli bir tavırla gösterilmelidir.

“Hayır” kelimesi yerine alternatif cümleler kullanılmalıdır. Çocuk alternatiflere yönlendirilmelidir.

* Bu yazıda bazı cümlelerde sınır koymak, ailelerin çoğu zaman “hayır” dediği için sınır yerine “hayır” olarak yazılmıştır.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir