
Çocuklarda Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Lakrimal kanal tıkanıklığı: Konjenital glokom da bir göz muayenesi sırasında değerlendirilmelidir.
Yenidoğanlarda görülen gözyaşı tıkanıklığı sistemin herhangi bir yerinde veya gözyaşı kanalının buruna açıldığı yerde olabilir. Şikayetler doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Sulama genellikle ilk bulgudur. Ancak durum devam ettikçe sulamaya çapak adı verilen sarı bir akarsu eşlik eder. Bebeklerde gözlerin sulanmasının en yaygın nedeni tıkalı gözyaşı kanalı olmasına rağmen başka nedenleri de olabilir. Bunlardan en önemlisi doğuştan glokom yani göz tansiyonudur. Ayırıcı tanıda bu dikkate alınmalıdır. Doğuştan glokom, kanal tıkanıklığından çok daha ciddi bir durumdur. Tümör ve kistlere ek olarak kanalı tıkayan basit bir doğumsal hastalık da düşünülmelidir.
Gözyaşı kanal tıkanıklığı: Tedavi, durumun nedenine göre yapılmalıdır.
Teşhis, kapsamlı bir muayene ile başlar. Sulu gözlerin karakteri ve diğer buluntuların varlığı mükemmel bir fikir verir. Gerekirse çocuğun uyku sırasında muayene edilmesi, göz yorgunluğunun ölçülmesi, kornea çapının ve gözyaşı kanallarının ölçülmesi gibi ek tetkikler yapılabilir. Tedavi, sulamanın nedenine göre yapılmalıdır. Nedeni doğuştan darlık veya kanal tıkanıklığı olduğu için tedavi ikiye bölünmelidir. Başlangıçta, ana unsuru lakrimal kese masajı olan, invaziv olmayan bir tedavi önerilir. Burada amaç, torba içindeki basıncı arttırmak için torbaya masaj yapmak ve kanal sonunda tıkanmaya neden olan zarı açmaktır. Doğru masajla çoğu durumda durum 1 yıla kadar iyileşir. Gözden gelen bir yırtık, masajın yanı sıra sarı bir akıntıya dönüşürse, enfeksiyon varlığında tedavi verilmelidir.
Lakrimal kanal tıkanıklığı. İlaçtan ameliyata kadar çeşitli tedaviler vardır.
İkinci bir tedavi seçeneği, masaja rağmen bir yaşından önce gözyaşının düzelmediği veya çocuğun gözyaşı pasajlarının bir yaşından küçük olduğu ancak kontrol edilemediği durumlarda gözyaşı pasajlarının incelenmesidir. Bu işlem genel anestezi altında (sakinleştirici ile) yapılmaktadır ancak kısa süreli bir işlemdir. Çocuğun çok uzun süre anestezi altında kalmasına gerek yoktur. Süreç önemli sonuçlar veriyor.
Kanalların basit bir şekilde tıkanmasının yanı sıra, diğer sulama nedenlerinin tedavisi, nedeni tamamen ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Doğuştan glokom, öncelikle düşünülmesi gereken ciddi bir durumdur. Bu durumda ilaç tedavisinden cerrahi müdahalelere kadar değişen tedavi yöntemleri vardır. Tümör, kist vb. Gözyaşı sisteminin tıkanması Bu gibi durumlarda nedeni ortadan kaldırmak gerekir.
Gözyaşı kanal tıkanıklığı: tedavi geciktirilemez
Kanal tıkanırsa gecikirse sık enfeksiyonlara bağlı olarak bazı komplikasyonlar gelişebilir. Ayrıca 12-15 ay sonra sondaj işleminin başarısı gün geçtikçe azalmaktadır. Erken teşhis edilirse, sondalama gibi basit bir müdahale ile sorun çözülecektir ancak bir yaşından sonra daha büyük ameliyatlar gerekecektir. Doğuştan glokomun geç teşhisi, ciddi, geri dönüşü olmayan görme kaybına da neden olabilir.