Home » sağlık » Diş Eti İltihabı Nedir

Diş Eti İltihabı Nedir

Diş Eti İltihabı Nedir :

Öncelikle diş eti iltihabı nedir onu açıklayalım. Ağız bakımı ve diş sağlığı çoğu insan tarafından önemsenmeyen bir durumdur. Bu nedenle çoğu insanımız ağız ve diş sağlığı sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Bu sorunlardan birisi de diş eti iltihabıdır. Diş iltihabı, çürüyen bir dişin ortaya çıkardığı enfeksiyonlardan oluşmaktadır. Çürüyen dişin, diş etine ya da diş köküne yaydığı enfeksiyonlar sonucunda diş eti iltihabı oluşmaktadır. Enfeksiyonlara maruz kalan diş eti ya da diş kökü şiddetli ağrıya ve şişmelere neden olur. Zamanla enfeksiyonun etkisi ile ağrıyan dişin kökü çürüyeceği için ağrılarımız dinecektir. Fakat diş ağrısı geçse de enfeksiyon sağlam dişlere de yayılacaktır. Bunu engellemek için bir diş doktoruna görünmekte fayda var.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nedir :

Diş ve ya dişlerde sürekli ya da ara sıra meydana gelen şiddetli ağrılar ya da zonklamalar.
Soğuk ya da sıcak içecekler de belli bir dişin çok daha hassas olması ve ağrı yapması.
Yemek ya da her hangi bir şey yerken ağrı oluşması.
Ayrıca diş kökünde ya da diş eti arasında olmak üzere iki çeşit diş eti iltihabı türü vardır;
Diş kökünde oluşan apseler, dişlerde oluşan çürükleri dikkate almamaktan ve dişleri fırçalamamaktan ortaya çıkmaktadır. Diş eti arasında ki apseler ise gündelik hayatta ki ağız bakımımızı yapmamaktan, dişlerin arasına kaçan yemek parçacıklarından oluşmaktadır.

Diş Eti İltihabı Teşhisi Nasıl Yapılır :

Diş hekimleri röntgen ya da bir takım farkı yollarla diş iltihabının hangi bölgede olduğunu teşhis edebilirler. Röntgenler de iltihabın hangi diş kökünde ya da diş etinde olduğu çok net şekilde gözükmektedir. Ayrıca buz ve elektrik yardımı ile de apseler teşhis edilmektedir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Olur :

Diş kökünde meydana gelen apseler için uygulanan yöntem kanal tedavisidir. Her diş hekimi kanal tedavisi işlemini yapabilmektedir. Diş kökünüz de apse varsa kanal tedavi yöntemi ile tedavisi mümkündür. Bazı ilerlemiş durumlar da ise kanal tedavisi yeteriz kalmakta, cerrahi işlem gerekmektedir. Çok nadir olsa da cerrahi işlemin de yetersiz kaldığı durumlar görülmekte ve diş çekilmektedir.

Diş etinde oluşan apseler de ise öncelikle hastanın apseli bölgesi uyuşturulmakta ve hasta en ufak bir acı hissetmemektedir. Apseli bölge güzelce boşaltılarak temizlenmekte ve bir daha nüksetmemesi için iyice dezenfekte edilmektedir.

Evet arkadaşlar bu makalemizde Diş eti iltihabı ve diş iltihabı nasıl geçer konusuna açık açık değindik. Ağız ve diş bakımınıza dikkat ederek bu hastalıktan kendinizi koruyabilirsiniz. Günde bir kez dişlerinizi fırçalamak bu hastalık için alınacak en kolay önlemdir. Eğer dişleriniz aralıklı ise ve aralarında yemek parçacıkları kalıyor ise diş hekimine başvurarak dolgu yardımı ile bu aralıklar kapatılabilir.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir