El ve Ayak Hastalığı Nedir?
El, ayak ve ağız hastalıkları 10 yaş altı çocuklarda sık görülen bulaşıcı bir hastalıktır ve kendini yüksek ateş, bademciklerde kızarıklık, ağız yaraları ve deri döküntüleri şeklinde gösterir. Neredeyse tüm çocukların ellerini, ayak bileklerini ve ayak bileklerini kırmızıya boyar. İlerleyen günlerde kızarıklık su çiçeği gibi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür ve bir hafta içinde kaybolur.
Enterovirüs ailesinden Coxsackie virüsünün neden olduğu bu hastalık, yaz ve sonbahar aylarında salgın hastalıklarla kolaylıkla bulaşabilir. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi etkisizdir ve hastalık bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Şu anda, hasta çocuğun başkalarıyla yakın temasta olmaması önemlidir.
El ve ayak hastalığını önlemede en etkili yöntem hijyendir.
Transfer yöntemleri
Ülkemizde yaz ve sonbahar başlarında el, ayak ve ağız hastalıkları yaygındır. Hastanın hapşırması ve öksürmesi, tükürük, etkilenen bölgede deri ile yakın temas ve dışkı ile idrar yoluyla bulaşabilir.
Havuz mevsimleri yazın açık ve havuza giren kirli su ayrı bir risk oluşturmaktadır. Mikroplar, havuzda idrar ve bağırsak inkontinansı nedeniyle yayılabilir ve klorlamaya rağmen dirençli kalır. Bu hem çocuklar hem de yetişkinler için bir risk faktörü olabilir.
Semptomlar
Enfeksiyondan sonraki ilk üç günde yüksek ateş ortaya çıkar ve bu sırada ebeveynler genellikle bir doktora görünür. Diğer belirtiler:
Döküntü: İlk 3 günün sonunda kollar, bacaklar ve ağız çevresinde su çiçeği benzeri sulu kabarcıklar belirgindir. Su çiçeğinin aksine vücudu değil, elleri, ayakları ve ağzı etkiler.
Elleri ve ayakları, ayak parmakları arasını ve ayak tabanlarını kaplayan sıvı dolu kırmızı kabarcıklar ağrılı ve kaşıntılıdır.
Boğazda aft adı verilen ülserler gelişir ve bebek yutma güçlüğü ve buna bağlı iştahsızlık yaşayabilir.
Bademciklerde kızarıklık
Ağrıyan kulak ve boğaz
Yorgunluk görülebilir.
Tedavi yöntemleri
Ülkemizde yaz aylarında ve sonbahar başlarında ayak ve ağız hastalığı yaygındır. Hastanın hapşırması ve öksürmesi, tükürük, etkilenen bölgede deri ile yakın temas ve dışkıda idrarla bulaşabilir.
Havuz mevsimleri yazın açık ve havuza giren kirli su ayrı bir risk oluşturmaktadır. Mikroplar, havuzda idrar ve bağırsak inkontinansı nedeniyle yayılabilir ve klorlamaya rağmen dirençli kalır. Bu hem çocuklar hem de yetişkinler için bir risk faktörü olabilir.
Hastalığı iyileştirecek ilaç veya aşı yoktur. Kaşıntıyı ve boğaz ağrısını gidermek için size losyonlar verilebilir. Ek olarak, doktorunuz anjin için ateş düşürücü ve ağrı kesiciler önerebilir. Hasta bir çocuk yumuşak yiyeceklerle (çorba, yoğurt ve ağız yaralarını ağırlaştırmayan yiyecekler) beslenmeli, bol sıvı içmeli ve dinlenmelidir. Hafif sabun ve ılık suyla duş alabilirsiniz.
Hastalık bir hafta veya 10 gün içinde kendiliğinden kaybolurken, eller ve ayaklardaki kırmızı sıvı kabarcıklar kuruyarak leke bırakır ve zamanla kaybolur.
Bakılacak şey
Hastalıkların önlenmesinde en önemli şey hijyendir: Ellerinizi sık sık yıkamak, ağzınızı ve yüzünüzü kirli ellerle ovmamak çok önemlidir. Gerekli hijyen ve temizlik kurallarına uyularak avuç içi ve ayakların kasılma riski azaltılır.
Oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu için hasta kişi ile yakın temastan kaçınılmalıdır.
Çocuğunuz hasta ise lezyonlar devam edene kadar okula gönderilmemelidir.
Evde kardeşler varsa, çocuğa havadaki damlacıklarla, yani öksürürken ve hapşırırken iletildiği için ağzını bir mendille kapatarak hapşırması ve öksürmesi öğretilmelidir.
Küçük miktarları idrar ve dışkı yoluyla geçebildiği için evde başka bir tuvalet varsa tuvaletler ayrılabilir.