Emziren Annelere Altın Öğütler
Anne ve çocuk arasındaki duygusal bağ, çocuğun sağlıklı gelişimine büyük katkı sağlar. Emzirme seansları bu konuda önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü emzirme anları, bebeğin rahatladığı, kendini güvende hissettiği ve annesiyle güçlü bir bağ kurduğu en özel anlardır. Emzirme anlarının her anlamda tatmin edici olabilmesi, emzirme tekniklerinin bilinmesine ve uygulanmasına bağlıdır.
Yenidoğan ilk kez ne zaman emzirilmelidir?
Bebek doğduktan sonra ilk yarım saat anne sütü ile beslenmelidir. Bu şekilde bebek beslenecek ve anne yeni süt üretecektir. Sanılanın aksine anne sütünde eksiklik yoktur. Bununla birlikte, yanlış uygulama annenin süt üretimini azaltabilir. Doğal bir süreçte her bebek emme yeteneği ile doğar. Doğru emzirme yöntemleri kullanıldığında bebekler için en değerli besin olan anne sütü anneden bebeğe taşınır.
Emzirme döneminde bebeğe nasıl davranılmalıdır?
Emzirme döneminde bebeğinizi kucaklamanın birçok yolu vardır. Kullanılan besleme pozisyonu ne olursa olsun bebeğin başı ve gövdesi memeye doğru çevrilmeli ve memeye önce çeneye değecek şekilde memeye yaklaştırılmasına yardımcı olunmalıdır. Bebeğin ağzı tamamen açıkken meme başı üst damak ile aynı hizada olmalıdır. Bebek ağzını geniş açabilmeli ve göğsünün karanlık kısmını ağır bir şekilde alabilmelidir.
Sarılma tekniği:
Bebeği anne kucağındaki yastığa koyun. Bebeğin başı annenin elinden kaldırılmalı ve bebeğin poposu desteklenmelidir. Çocuğun vücudu tamamen anneye dönük olmalıdır.
Ters sarılma tekniği:
Prematüre bebekler veya kavrama problemi olan bebekler için uygundur. Bu pozisyonda çocuğun kafasının kontrolü daha kolay olacaktır. Bebeğin karnı rahme doğru çevrilmeli ve anne elini başının, boynunun ve omuzlarının etrafına koymalıdır. Göğsünüzü tutmak için diğer elinizi kullanın.
Koltukaltı tekniği:
Bu sezaryen sonrası kullanılabilecek bir yöntemdir. Hamile ikizler ve iri göğüslü anneler, düz çökük meme ucu olan anneler ve tutunmakta zorlanan bebekler için uygundur. Bebeğin vücudu koltuk altına yerleştirilir ve baş ve boyun bir kolla desteklenir.
Sabit emzirme tekniği:
Karın karnına değecek şekilde bebeğinizle yatağa yatın. Bebeğin sırtını elinizle destekleyin. Bebek yakındaki memeden emmeye başlar.
Emzirme için öneriler
Emzirmeden önce eller iyice yıkanmalıdır.
Meme uçları steril ılık su ile silinerek temizlenmelidir.
Anne rahat bir yerde ve rahat bir pozisyonda oturmalıdır.
Bebeğin altı temiz olmalıdır.
Emzirmeden sonra bebeğin burnunun açık kalmasına özen gösterilmelidir.
Emerken meme başı ve etrafındaki karanlık alanın çoğu bebeğin ağzında olmalıdır.
Emzirme sırasında her iki meme de boşaltılmalıdır. Boşalma için ortalama 10-15 dakika emzirme yeterlidir. Ancak anne göğsünde kalma süresi çocuğun inisiyatifine bırakılabilir.
Bebek erken doğmuşsa ve iyi emziriyorsa, kalan süt sağılmalı ve boşaltılmalıdır. Memede kalan süt de süt üretimini engeller.
Bu hassas dönemde anne stresten uzak durmalı ve yeterince dinlenmelidir.
Anne, kullandığı ilaçlara dikkat etmeli ve doktoruna danışarak bebeğe zararlı olabilecek ilaçları kullanmayı bırakmalıdır.
Bir bebek doğduğunda günde ortalama 8-12 kez anne sütü ile beslenir. Daha sonra 6-8’e kadar düşebilir. Bebek istediği zaman emzirilmelidir.