Kalp Hastalığı Olan Çocuklara Yaklaşım
Doğuştan kalp kusurlarının tedavisine geç kalmayın!
Anneler ve babalar için hiç şüphesiz bebeklerinin sağlığı son derece önemlidir. Özellikle “Çocuğunuzun kalp sağlığı …” sözleriyle başlayan her cümle, anne babanın kalbini uyandırmak için yeterlidir. Ancak günümüzde doğuştan kalp kusurlarının (KKH) nedenleri, erken teşhisi ve tedavisine yönelik araştırmalarda önemli ilerlemeler kaydedilmiş ve çok daha başarılı sonuçlar sağlayacak bu çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyovasküler Cerrahi ve Pediatrik Kardiyoloji uzmanlarından yenidoğanın kalbi hakkında önemli bilgiler aldık.
Özellikle bazı durumlarda IHD daha yaygındır. Örneğin hem anne hem de bebekle ilgili faktörler hastalanma olasılığını artırabilir. Annede doğuştan kalp kusuru varsa, diabetes mellitus varsa veya annede hamilelik sırasında grip olmuşsa (kızamıkçık gibi), hamileliğin ilk aylarında kullanılan bazı ilaçlar bebekte koroner arter hastalığı görülme sıklığını artırabilir. Bu nedenle yüksek riskli anneler ve bebekleri (fetüsler) hamilelik sırasında ek tetkikler olabilir ve daha dikkatli izleme gerekir.
Yenidoğan dönemindeki anomaliler arasında kalp hastalığı ilk sırada yer almaktadır. Belirtiler iki gruba ayrılabilir: morarma veya morarmasız kalp hastalığı. Kalbin odaları arasında bir deliğin varlığı, istatistiklerle gösterilen yaygın koroner arter hastalıklarından biridir. Doğuştan kalp anomalileri çok yaygın olmasına rağmen, büyük resim endişe verici olmamalıdır çünkü neredeyse tüm koroner arter hastalıkları tedavi edilebilir. Bu alanda uzman merkezlerde ve deneyimli ekiplerde İHD rahimde bile tespit edilebilmekte ve bu aşamadan sonra uygun tedavi planlanarak önlem alınmaktadır. Bazı hastalıklar için sorunun ciddiyetine göre doğumdan hemen sonra bebeğin tedavisine müdahale etmek mümkündür. Acil müdahale gerektirmeyen hastalıklar için hasta izlenir ve ameliyat daha sonra planlanabilir.
Rahimde nasıl görülür?
Günümüzde iskemik kalp hastalığı tanısı anne karnında bile teşhis edilebilmektedir. Gebeliği kadın doğum uzmanları tarafından takip edilen annelerde ayrıca ikinci kademe ultrason ile de kalp taraması yapılır. Şüphe durumunda hastalar, kalp durumlarını değerlendirmek için pediatrik kardiyologlara yönlendirilir. Böylelikle anne karnında ekokardiyografi (fetal ekokardiyografi) yapılarak çocuğun koroner arter hastalığı olup olmadığını belirlemek mümkündür. Fetal ekokardiyografi erken (11-14 hafta) yapılabilse de ideal zamanın 18-22 hafta olduğunu söyleyebiliriz.