Obezitenin Anlamı Ve Nedenleri
Kişinim vücut kitle indeksinin 35’i geçmesi halinde obezite oluşmakta ve pek çok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Obezite nedir diye düşünüldüğünde vücutta fazla yağ birikimidir diyebiliriz. Özellikle çalışan kişilerin yoğun iş temposundan dolayı yeme öğünlerini ve besin ihtiyaçlarını sağlıklı besinlerle karşılayamamaları obezitenin en büyük nedenlerindendir.
Ayrıca gelişen teknoloji her ilerleyen gün insanları daha hareketsiz bir yaşantıya yönlendirmektedir. Masa başı işte çalışma sebebiyle uzun saatler oturulması vücuttaki yağ hücrelerinin çoğalmasına neden olmaktadır. Obezitenin nedenleri anlaşıldıkça obezite nedir daha net anlaşılabilmektedir. Günlük alınan besin miktarı enerjilerinin aynı gün yakılmaması depolanmasına neden olmakta olup bu durumun tekrarlanması ile obezite yaşanmaktadır.
Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar
Obezite kandaki yağ dokularının artmasına sebebiyet verdiğinden dolayı hastanın kolesterolünü ciddi oranda artırabilmekte, dolaşım bozukluğuna ve hatta kalp krizine neden olabilmektedir. Bu durum yine yüksek tansiyona neden olmakta beyin kanaması geçirme riskini artırmaktadır. Yağ hücreleri karaciğeri yağlandırmakta, ani felç geçirmeye neden olabilmekte ve kaliteli uyku uyumasını engellemektedir.
Obezite Tedavisi
Hastalığın tedavisi birden fazla tedavi yönteminin birleştirilmesi ile kişiye özel olarak gerçekleştirilmektedir. Öncelikle diyet besin listesi ile obezite tedavisi yapımı başlatılır. Bu tedavi yönteminde amaç hastanın doğru beslenme şeklini öğrenmesi ve yeterli şekilde beslenmesidir. Diyet tedavisi muhakkak egzersiz tedavisi ile desteklenerek hem kilo verme hızlandırılır hem de kilo verme sonucunda vücutta deforme oluşması önlenir. Egzersiz hareketleri tamamen kişinin kilosu, cinsiyeti ve yaşına, sağlık koşullarına göre değişmektedir. Yetişkinlerde çoğunlukla obezite tedavisi yapımı aşamasında en az 30 dakika orta tempoda yürüyüş tavsiye edilmektedir. Yürüyüş süresi ve temposu ilerleyen zamanla orantılı olarak artırılmaktadır.
Yine özel durumlarda tedavide ilaç desteği alınabilmektedir. Sağlık Bakanlığı onaylı olan ve hasta üzerinde herhangi bir bağımlılık yaratmayan ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisi başlıca bir tedavi yöntemi olmayıp muhakkak beslenme ve egzersiz tedavisi ile desteklenmesi gerekmektedir. Tedavide en son aşamada cerrahi müdahale tercih edilmektedir. Bu seçim için hastadaki kilonun diğer sağlık sorunlarına sebebiyet vermesi bunun hasta yaşamını tehlikeye sokmasıdır. Cerrahi müdahale ile yağ dokuları vücuttan alınarak uzaklaştırılır. Ameliyat ardından beslenme, egzersiz ile desteklenerek tedavi sağlanabilmektedir.