Öksürük Nedenleri ve Tedavisi

öksürük tedavisi, öksürük nedeni, öksürük oluşması sebepleri

Halk arasında genellikle bir hastalık olarak algılanan öksürük aslında vücudun kendisini korumak için geliştirdiği bir çeşit reflekstir. Yani öksürük sayesinde insanlar bazı yabancı maddeleri hızlı bir refleks olarak hızla dışarı atar. Bu refleks sadece basit bir öksürükten ibaret olabileceği gibi bazen de bazı ciddi hastalık belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Öksürük genel olarak 2 farklı ad altında incelenebilir. Bir akut öksürük, diğeri ise kronik öksürüktür. Kronik öksürük 3-4 hafta içerisinde iyileşemeyen ya da azalma eğilimine girmeyen öksürüğe verilen isimdir. Akut öksürük ise kısa bir süre sonra iyileşir. Öksürük bazen de hastada meydana getirdiği etkilere göre mukozalı ya da mukozasız öksürük olarak da çeşitlere ayrılabilir.öksürük tedavisi, öksürük nedeni, öksürük oluşması sebepleri

Öksürüğün oluşum nedenleri ve yapılması gerekenler nelerdir?

  • Hangi yaş grubu olursa olsun öksürüğün meydana gelmesinin en önemli nedeni soğuk algınlığıdır. Mevsimsel hava değişikliklerine bağlı olarak özellikle kış mevsiminde daha fazla meydana gelir. Bebekler, çocuklar ve gebelerin bu mevsimde daha dikkatli ve özenli olması tavsiye edilir. Bu nedenle soğuk havaya çıkarken mutlaka yörenin iklimine uygun kıyafetler tercih edilmelidir. Kalın değil yeterli giyinmek daha önemlidir. Aksi halde ter bağlı olarak da soğuk algınlığı sonucu öksürük meydana gelebilir. Yine yaz aylarında terli gezmemeye ve terliyken soğuk gıdalar tüketmemeye özen gösterilmedir.
  • Astım hastalığı mutlaka kontrol altında tutulması gereken bir sağlık sorunudur. Astım hastalığının en çok karşılaşılan belirtisi ise öksürüktür. Astım tedavi edilmediğinde öksürük dışında akciğerden kaynaklanan bazı ciddi sağlık sorunları da meydana gelebilir. Astımın atak yaparak öksürüğe neden olmaması için kapalı ve oksijen yönünden yetersiz alanlardan, tozda ve alerjik reaksiyona neden olan diğer etkilerden uzak durun.
  • Aşırı alkol ve sigara kullanımı da öksürük oluşumunun bir diğer nedeni olarak gösterilebilir. Sadece aktif olarak sigara kullanmak değil pasif içici halinde bulunmak bile öksürüğe neden olabilir. Bu nedenle özellikle çocukların ve gebelerin bu tarz ortamlardan uzak tutulması gerekir.
  • Öksürük oluşumuna neden olan en temel faktörlerden bir tanesi ise kanser hastalığıdır. Özellikle akciğer kanseri, gırtlak kanserinin en bilinen belirtisi geçmeyen öksürüktür.
  • Öksürük oluşumunu bir diğer nedeni de bronşit hastalığıdır. Bronşlar solunum sisteminin önemli bir parçasını oluşturur. Bronşların bazı nedenlere bağlı olarak iltihaplanması halinde meydana gelen bronşit hastalığının en önemli belirtisi öksürüktür. Hastalık ilerledikçe öksürük kanlı olarak da görülebilir. Bronşitten korunmak için ortamın kuru, tozlu ve merkezi sistemle havalandırılmıyor olmasına dikkat etmek gerekir.
  • Enfeksiyona bağlı olarak oluşan zatürre hastalığının en sık görülen belirtisi de öksürüktür. Zatürre bazı enfeksiyonların akciğerde kendisine yer bulmasıyla meydana gelir. Zatürre bulaşıcı bir hastalık olduğu için öksürük yoluyla hızla yayılabilir. Bu nedenle aşıyla korunmak mümkündür.
  • Bazı kalp hastalıklarının da en önemli belirtisinin öksürük olduğu asla akıldan çıkartılmamalıdır. Özellikle kalp yetmezliği öksürük nedenlerinden bir tanesidir.

Öksürükten kurtulmak için yapılması gerekenler nelerdir?

Öksürükle etkili bir şekilde mücadele ederek kısa süre içerisinde iyileşmenin en önemli yolu öksürüğe neden olan faktörlerin bilinmesidir. Bu nedenle birkaç gün içerisinde geçmeyen ve ilave olarak başka bulguların da görüldüğü öksürük için mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Doktor hasta şikayetlerini dinleyerek bazı tetkiklerin yapılmasını isteyebilir. Eğer basit nitelikte bir öksürük ise sadece muayeneyle de hastalığı teşhis edebilir. Hastanın yaşı, hastalığın nedenleri, kişinin gebelik gibi özel durumları da dikkate alınarak ilaç reçete edilir.

Öksürüğün doğal yolar kullanılarak tedavi edilmesi için yapılması gerekenler:

  • Yumurta nefes açmak için çok etkili bir besin maddesidir. Özellikle taze bıldırcın yumurtası çiğ olarak içildiğinde bronşit, astım gibi nedenlere bağlı olarak gelişen öksürük için çok iyi gelir.
  • Öksürük tedavisi için yetişkinlerin uygulayabileceği doğal yöntemlerden bir tanesi de soğan suyu içmektir. Bunun için soğanın kabuklu olarak kaynatılarak içilmesi gerekir.
  • Yine ayrı ayrı olmak üzere oğul otu, kiraz sapı ya da ıhlamur kaynatılarak gün içerisinde sürekli olarak içilirse kısa süre içerisinde öksürük iyileşme sürecine girecektir. Bu bitkiler kullanılarak yapılacak çayların arzu edilirse balla tatlandırılarak içilmesi de mümkündür.
  • Sebebi ne olursa olsun öksürükten kurtulabilmek için mutlaka bol miktarda sıvı içilmesi tavsiye edilir. Hastaların günde 2,5 litre su tüketmesi halinde öksürük kısa süre içerisinde yumuşar ve iyileşmeye başlar.
  • Öksürükle mücadele için başvurulacak diğer doğal yöntem ise kara turp suyudur. Kara turpun içini oyarak balla doldurabileceğiniz gibi bir bal kabının içine de turpu yerleştirebilirsiniz. Turp yaklaşık birkaç gün bekletildiğinde balı sulandırarak erimeye başlar. Öksürük için bu suyun içilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir