
Profesyonel çocuk psikoloğundan yardım almanın önemi nedir?
Yaşam akışı içerisinde aile de meydana gelen sorunlar, ebeveyn kaybı, ailenin ayrı yaşama kararı alması, yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi, yas durumu (çocuğun sevdiği bir yakınını kaybetmesi) gibi durumlar çocukta sorunlu davranışlar meydana getirebilmektedir. Bunların yanı sıra problemli davranışın nedenleri araştırıldığında bilişsel veya fiziksel kaynaklı da olabilmektedir.
Bir çocuk psikoloğundan yardım almak için çocukta sorunlu bir davranış eğiliminin olması gerekliliği düşüncesi son derece yanlıştır. Yazımızın başında dile getirdiğimiz durumlarda çocuk herhangi problemli bir davranış sergilemeyebilir. Bu çocuğun yardım almamasına gerek yok anlamına gelmemektedir. Çocuğa yeni duruma uyum sağlaması için destek sağlanmalıdır. Her aile çocuk psikoloğu hizmeti alacağında şüphesiz profesyonel çocuk psikoloğu arayışına girecektir.
Bir çocuk psikoloğunun profesyonelliği nasıl anlaşılır?
Ne yazık ki ülkemizde doğrudan çocuk psikoloğu yetiştiren bir kurum bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra psikoloji eğitimi almamış kişiler kurs, seminer gibi kısa süreli eğitimlerle çocuk psikoloğu olabilmektedirler. Elbette ki kurs, seminer vb. eğitimler eksik veya yetersiz değildir. Lakin bir çocuk psikoloğunun alanında yetkin olabilmesi için psikoloji eğitimi almış olmasının gerekliliği su götürmez bir gerçektir. Profesyonel çocuk psikoloğu arayışında olan kişilerin hizmet alacağı psikoloğu seçerken psikoloji eğitimi almış olmasına dikkat etmeleri gerekir. Bununla birlikte tecrübeleri, çalışmaları, önceki danışanlarında kaydetmiş olduğu olumlu gelişmeler de son derece önemlidir.
Süreçte olumlu gelişmelerin yaşanması için gerekli diğer koşullar nelerdir?
Çocuğun sürece gönüllü katılmasının sağlanması, psikolog ile çocuk arasında kurulacak güven ilişkisi, ailenin bu sürece olumlu bakışı ve hatta gerekirse ailenin de bir danışmandan yardım alması sürecin olumlu işleyişi açısından son derece önemlidir.