Home » sağlık » Ramazan’da Doğru Beslenme Önemli
ramazan ayında beslenme, ramazanda nasıl beslenilir, ramazan ayı ve beslenme

Ramazan’da Doğru Beslenme Önemli

Ramazan ayında hangi yiyecekler uzun süre tok tutar?

Protein kaynaklarının sahurda bulunması uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Tuzsuz peynir, haşlanmış yumurta, yulaf ezmesi veya müsli ile zenginleştirilebilen 1 bardak süt veya yoğurdun sizi uzun süre tok tutması tavsiye edilir. Masanın üzerine bırakılan domates, salatalık, dereotu ve maydanoz gibi sebzeler günlük vitamin ve mineral ihtiyacını destekler. Esmer ekmek, buğday ekmeği, tam tahıllı ekmek veya çavdar ekmeği günlük enerji için sahurda tüketilmesi gereken karbonhidrat kaynaklarıdır, ancak porsiyona da dikkat edilmelidir. 3-4 adet kuru kayısı veya sahurda yenecek 1 adet kuru incir, kabızlığı önlemek ve bağırsak sistemine yardımcı olmak için alternatif olarak sofrada tutulması gereken meyveler arasındadır. Tüm bunlara ek olarak su içmeyi ve çay ve kahve içmeyi bırakmayı unutmamalısınız çünkü bu içecekler vücuttaki suyu uzaklaştırır ve sizi daha da susatır.ramazan ayında beslenme, ramazanda nasıl beslenilir, ramazan ayı ve beslenme

En iyi iftar yemekleri hangileridir?

İftar vakti, vücudun beyin ve sinir hücreleri için ihtiyaç duyulan glikozun mümkün olan en basit şekilde karşılanması gereken bir yemektir. Bu nedenle oruçta iftarelikler birçok sofrada önem kazanır. Yenilecek iki hurma bunun için çok iyi bir kaynaktır ve bu, düşük kan şekeri seviyelerini normale döndürmek için yeterlidir. Randevunuza su eklemenin veya su içmeyi bırakmanın en iyi yolu budur. Tuzsuz peynir veya tuzsuz zeytin başka bir sağlıklı alternatiftir. Diğer iftar yemekleri, yağ ve tuz oranı yüksek olan ve özenle yenmesi gereken salam, sosis, sudjuk, pastırma, bal, krema ve tereyağıdır.

İftar için ne var?

Uzun süren açlıktan sonra en iyi sakinleştiricisi çorba sofraların vazgeçilmezi olmalıdır. Çorbadan sonra 15-20 dakika dinlenmeniz ve vücuda rahatlaması için zaman vermeniz gerekir. İftar sofralarında yağsız kırmızı et, derisiz tavuk, hindi veya balık, haşlama, fırında veya ızgara ile tokluk hissi veriyor. Ayrıca zeytinyağlı bitkisel un günlük küspe ihtiyacının karşılanmasına, az yağlı yoğurt / chachik / kefir tüketilmesi ise günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Yoğurt / çörek ve kefirin gaz yapmamasını istiyorsanız biraz kimyon kullanılmalıdır. Masalarda makarna, pilav ve hamur işleri miktarı sınırlandırılmalı, pide, ekmek ve tatlı yememeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayının tacı olan bir avuç pide ekmeğinin yaklaşık 1 dilim ekmeğe ve 50-70 kcal’a eşdeğer olduğu unutulmamalıdır.

İftar sonrası tatlılara dikkat edin

İftardan sonra tatlı atılmalıdır. Tatlı tüketilecekse sütlü tatlılara da yer verilmelidir. Tatlı yerine yenmesi gereken soyulmuş meyve, hem püre hem de şeker ihtiyacını karşılar

En önemli şey sudur!

Sahur ve iftarda 2–2,5 litre su içilmesine özen gösterilmelidir. Susuz kalmaya neden olan çay ve kahveden kaçınılmalıdır. Bunun yerine ıhlamur, adaçayı ve rezene gibi bitki çayları içmek su alımını teşvik eder ve mideyi rahatlatır.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir