Home » sağlık » Renk körlüğü nedir?
renk körlüğü, renk körlüğü nedir, renk körlüğü ne demek

Renk körlüğü nedir?

Renk körlüğü, renklerin veya renkler arasındaki farklılıkların ayırt edilemediği bir görme bozukluğudur.Genellikle kırmızı ve yeşil gibi renklerin karışımı olarak ortaya çıkan renk körlüğü, nadiren de olsa tüm renkler griler ve tonlar olarak algılanıyormuş gibi de görülebilir.renk körlüğü, renk körlüğü nedir, renk körlüğü ne demek

Renk körü kimdir?

Renk körlüğü iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Birincisi kalıtsal renk körlüğü, diğeri ise sonradan ortaya çıkan kazanılmış renk körlüğüdür.Doğuştan renk körlüğü genellikle x kromozomu olarak bilinen cinsiyet kromozomu yoluyla bulaşır. Erkeklerde sadece bir X kromozomu ve kadınlarda iki X kromozomunun bulunması nedeniyle renk körlüğü erkeklerde daha sık görülür: Kadınlarda %0.5, erkeklerde %8. Edinilmiş renk körlüğü, retina veya beynin görme merkezi ile ilgili problemler, görmeyi etkileyen kısımların zarar görmesi ve bazı ilaçların yan etkileri gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkar.

Renk körlüğünün nedenleri

Renk körlüğü, ışığı dalga boylarına göre algılayan konilerle ilişkili olduğu için, genellikle retinadaki koni fotoreseptörlerindeki kusurlarla doğrudan ilişkilidir.

Gözümüzün retina dediğimiz tabakasında çubuk ve koni adı verilen fotoreseptörler bulunur. Koniler renk görmeden sorumludur. Renk körlüğü olan kişilerde bazı koniler kalıtsaldır veya farklı şekilde çalışır.

Renk körlüğü genellikle kalıtsal bir genetik bozukluktur. Genellikle cinsiyet kromozomlarından bebeğe X kromozomu yoluyla geçer. Öte yandan renk körlüğüne neden olabilecek 19 farklı kromozom ve 56 farklı gen bulunmaktadır.

Renk körlüğünün en yaygın kalıtsal varyantları deuteranomaliler ve protanomalilerdir. Her iki durumda da, bir kişinin yeşil ve maviyi ayırt etmesi zordur.

Renk körlüğü sadece kalıtsal bir hastalık değildir, aynı zamanda retinitis pigmentosa ve Leber’in konjenital amaurozu gibi çeşitli kalıtsal hastalıkların bir belirtisi olarak da kendini gösterebilir.

Renk körlüğü kalıtsal olabilir veya sonradan kazanılabilir. Bazı ilaçların yan etkilerinin yanı sıra retina veya optik sinirlere zarar verebilecek hastalıklar da kişinin renk körü olmasına neden olabilir.

Renk körlüğü belirtileri

Renk körlerinin herhangi bir rengi göremediğine ve dünyayı gri tonlarında göremediğine dair yaygın bir inanış vardır. Bununla birlikte, hastaların büyük çoğunluğu için bu görüş yanlıştır. Renk körlüğü genellikle çok semptomlu bir hastalık değildir. Renk körlüğünün belirtileri genellikle kısmi veya tam renk körlüğüne göre farklı olabilir. Kısmi renk körlüğünde mavi, kırmızı ve yeşil renkler farklı seviyelerde algılanamaz veya ayırt edilemezken, tam renk körlüğünde renkler siyah, beyaz ve grinin tonları olarak algılanabilir. Bu nedenle semptomlar görme bozukluğuna bağlı olarak değişebilir.

Renk körleri renkleri görür, ancak bazı renkler soluk olduğu için renkleri birbirleriyle karıştırabilirler. Tipik olarak, kırmızı, mavi ve yeşil arasındaki ayrım, özellikle araba kullananlar için büyük bir problemdir.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir