Home » sağlık » Sivilcenin Psikolojik Etkileri

Sivilcenin Psikolojik Etkileri

Sivilcenin Psikolojik Etkileri

Ergenlik dönemiyle birlikte vücutta meydana gelen hormon değişimlerinden kaynaklı genellikle herkesin cildinde sivilce oluşmaktadır. Oluşan sivilceler kimi insanlarda rahatsızlık vermeyecek kadar az, kimi insanlarda ise görüntüsünü etkileyecek kadar çok olur. Özellikle ergenlik döneminde meydana gelen cilt problemleri gençlerin psikolojisini ağır olarak etkileyebilir.

Sivilcenin psikolojik etkileri hangi yaşta olursa olsun hafife alınmamalıdır. Çünkü sosyal ortamlarda bir insanın ilk önce dış görüntüsü dikkat çekmektedir ve sivilceleri nedeniyle kendine güvenmeyen kişiler sosyal ortamlarda kendilerini rahatça ifade edemezler ve insanların onlar hakkındaki düşüncelerinden çekinirler. Özellikle ergenlik dönemi kişiliğin gelişmekte olduğu bir dönem olduğu için bu dönemde bir gencin kendine güvensiz olması karakterine yapışıp kalabilir. Kendilerine duydukları güvensizlik sebebiyle sosyal ortamlarda bulunmak istemezler. Sadece internet üzerinden dış görünüşlerini göstermek zorunda kalmadıkları, güven duydukları ortamlarda sosyalleşmeye çalışarak aslında kendilerini bilgisayar başına mahkum ederek asosyalleşirler.

Sivilcenin psikolojik etkileri bireyleri sadece sosyal ortamlarda değil, iş yaşamında da etkiler. Aslında iş hayatında da sosyalleşmenin önemli olduğu gerçeğini düşünürsek, bu alanda da kendilerine duydukları güvensizlik devreye girer ve belki de potansiyellerini yeteri kadar gösteremezler.

Sivilceden kaynaklı derin cilt lekeleri de sivilcenin psikolojik etkileri ile aynı etkileri yaratır karakterler üzerinde. Cilt üzerindeki derin yara izlerinin varlığı da sivilce gibi dış görüntüyü etkilediği için, bireyin kendine olan güveni sarsılır.

Kısaca ergenlik döneminde ya da ilerleyen yaşlarda meydana gelen sivilce problemleri mutlaka ciddiye alınıp tedavi edilmelidir. Özellikle ergenlik döneminde meydana gelen sivilcenin psikolojik etkileri kişiyi hayat boyu etkileyecek bir kendine güvensizliğe sebep olabilir.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir