Sunucu bilgisayarlar ne işe yarar?
Küçük ve orta derecedeki işletmelerden, dünyanın değişik ülkelerinde ofisleri olan ayrıca pek çok büyük kuruluşlara kadar birçok iş yerinde bilgisayar ağı bir araya getirilmiş olarak işler için bir çalışma ortamı hazırlanmaktadır.
Bu şekilde belirlenmiş bir bölümün sorumlusu olan çalışanlar üzerinde çalıştıkları projelerede kendi katkılarını oluşturup ortak çalışmalarını kayıtlayabilmektedir, şirket içi anında haberleşme olarak elektronik posta gönderip alabilmekte, internet’i kullanarak çalışmalarını hızlandırabilmekte, toplantı taleplerini iletebilmekte, hatta yıllık izin taleplerini bilgisayarlarını kullanarak personel bürosuna birkaç tıklama ile iletebilmektedir.
Tabi bütün bu senaryoların hayata geçebilmesi için tek tek bir araya gelen işyeri bilgisayarlarını yönetecek bir altyapı ve yazılım platformuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla server, yani sunucu işletim sistemleri geliştirilmiştir. Bu sunucu işletim sistemleriyle birlikte çalışmak üzere de farklı teknolojileri ve imkanları kullanabilen sunucu bilgisayarlar üretilmektedir.
Sunucular normal bir bilgisayar gibi kullanılmazlar, hatta çoğu zaman monitörleri kapalı durumdadır (çoğu yerde ILO portu ve sanallaştırma yazılımı araçları ile bağlantı yapılabildiği için çoğu sunucuya bağlı bir monitör bile bulunmaz), üzerilerinde ses kartı veya gelişmiş ekran kartı bulunmaz. Zira sunucular başka özellikleri ile ön plana çıkarak yegane amaçlarını yerine getirirler. Bu özellikler ve görevler arasında öncelikle, diğer bilgisayarların yönetim ve organizasyonunu sağlamak, önemli belgelerin, şirket verilerinin ve kullanıcı e-posta iletilerinin düzenli olarak yedeklerini almak, paylaşım klasörlerini kullanarak çeşitli belgeleri birden fazla kullanıcının kullanımına sunmak ve güvenlik kurallarını uygulamak gelir.
Eğer evinizde kendi ağınızı oluşturup kendi sunucunuzu kurmadıysanız veya çalıştığınız firmanın bilgi işlem bölümünde görevli değilseniz, bir sunucu bilgisayarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Zira sunucu bilgisayarlar sürekli çalışan klimalarla soğutulan, kilitli kapılar arkasında bulundurulmaktadırlar.
Sunucu bilgisayarları kişisel bilgisayarlardan ayıran bazı özellikler vardı bunlar;
Örneğin; oldukça güçlü birden çok işlemci (CPU, Merkezi İşlem Birimi) barındırabilirler. Kullandıkları sabit diskler çok hızlı okuyup yazabilen yüksek kapasiteli disklerdir. Ayrıca birden çok sabit diski bir arada bulundurarak oluşturacakları RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) setleriyle veya Oracle ASM birim yönetim teknolojisi gibi altyapılarla beraber veri güvenliği ve yüksek erişim hızı sunabilirler.
Bazı donanım bileşenleri ve yazılımlar sadece sunucu bilgisayarlar için geliştirilmektedir. Örneğin; HP firmasının EVA disk seti ya da çoğu kişisel bilgisayar kullanıcısının sahip olduğu Norton Anti-Virus ya da McAffee programının sunucu sürümlerini örnek olarak verebiliriz.
Sunucular, Windows Server işletim sistemleri, UNIX, HP-UX, Solaris, Linux, sunucu donanımları ve güvenlik konusu üzerine söylenen çok şey ve yazılan çok sayıda kitap var. Ancak elbette bu kitabın amacı sistem ya da veritabanı yöneticileri yetiştirmek değil, burada sadece genel bilgi olarak bazı temel konuları görmüş olduk.