Taşikardi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?

taşikardi nedir, taşikardi belirtileri, taşikardi sebepleri

Taşikardi bir diğer bilinen ifadeyle kalp çarpıntısı kalbin normalden daha hızlı bir şekilde atmasıdır. Yani aslında bir ritim bozukluğudur. Kalbin birçok durum nedeniyle normalden daha hızlı atması mümkündür. Normal şartlarda sağlıklı bir insanın kalbi 60 – 100 aralığında atmaktadır ve bu aralık vücudun ihtiyaçları nedeniyle esnektir.

Taşikardi 1 dakikada 100 kalp atışının gerçekleşmesini ifade etmektedir. Esasında dinlenme halindeyken 90 ve üzeri bir atış sayısı varsa bu da taşikardinin varlığını göstermektedir. Taşikardiye neden olan birçok kalp ritim bozukluğu durumu vardır. Ağır egzersizlerden sonra, bir travma sonrası ya da bir heyecan sonrası kalp atışının artması elbette ki doğaldır. Fakat taşikardide stresten, heyecandan ya da başka bir dış faktörden bağımsız olarak kalp normalden daha hızlı atmaktadır.taşikardi nedir, taşikardi belirtileri, taşikardi sebepleri

Taşikardi bazen hiçbir semptom ya da komplikasyon yokken ortaya çıkabilir. Teşhis edilmesi zor olabilir ve bu durumda tedavi edilmediğinden bazı fonksiyonların akmasına, bozulmasına neden olabilir. Taşikardiyi kontrol altına almak ilaçlar, cerrahi yöntemler ve tıbbi prosedürler ile mümkün olabilmektedir. Taşikardinin altında yatan temel sebep bulunduktan sonra uzman hekim tarafından en doğru tedavi yöntemi uygulanacaktır. Peki taşikardinin belirtileri nelerdir?

Taşikardinin en belirgin belirtileri; baş dönmesi, nefes almada zorluk, göğüste ağrı, ani güçsüzlük, enerji kaybı, sersemlik hissi, düşük tansiyon ve en güçlü belirti olarak da kalp çarpıntısı sıralanabilir. Kişi aniden bilinç kaybı yaşayarak kalp krizi geçirebilir. Bazen ortada hiçbir belirti yokken bunlar olabilir. Peki taşikardinin nedenleri nelerdir? Taşikardinin tek ve net bir nedeni olmaz. Bazen tek bir şey taşikardiye neden olurken bazen birçok farklı durumun birleşiminden ortaya çıkar. Bu nedenler; bazı ilaçların kullanımı ve bunların yol açtığı yan etkiler, anemi, kaygı bozukluğu, ağır egzersizler, kalpte meydana gelen bazı anomaliler, aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı, uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin kullanımı, elektrolit dengesizliği, koroner arter rahatsızlığı, kalp tümörleri, kalp enfeksiyonu, kalp kapakçık hastalığı, akciğer hastalıkları, hipertansiyon, tiroid bezinin normalden daha fazla çalışması gibi durumlar sıralanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir