Home » teknoloji » Teknolojiye Olan Bağımlılık

Teknolojiye Olan Bağımlılık

21’Yüzyılda baş döndürücü bir şekilde gelişen teknoloji, günümüz insanının hayatını kolaylaştırmak adına pek çok yenilik getirse de teknoloji kullanımı üzerinde kontrolün kaybolması ölçüsüz ve sınırsız bir şekilde kullanılması çok ciddi zararlara sebebiyet vermektedir. Teknoloji Bağımlılığı diğer tüm bağımlılıklar da olduğu gibi ulaşılamadığında yoksunluğa sebep olur.Teknoloji bağımlılığı, teknolojiye bağımlılığı nasıl anlaşılır, niye teknolojiye bağımlı olunur

Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde pek çok kişinin teknolojiye bağımlılık kriterleri şu şekildedir;

  • Aile bireylerine veya çevrenizdeki kişilere ekran karşısında geçirdiğiniz zamanla ilgili yalan söylemek.
  • İnternete girmek için yemek, ders veya randevuları ertelemek.
  • Gece geç saatlere kadar bilgisayar başından kalkamamak.
  • Sanal arkadaşları gerçek arkadaşlara tercih etme.
  • Sürekli bilgisayar başında oturmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etme.
  • Bilgisayarlardan uzak kalamamak, kalındığı zaman ise gergin, boşlukta ve amaçsız hissetmek.
  • Birkaç dakika gireceğini söylediği halde saatlerce bilgisayarın başından kalkamama.
  • Eğer bu belirtilerin hepsi veya çoğunluğuna sahipseniz ne yazık ki sizin içinde bir bağımlılıktan söz edebiliriz. Teknolojik bağımlılık fiziksel ve sosyal alanlarda görülen şikâyetlere sebep olur.
  • Fiziksel şikâyetler; gözlerde yanma ve kızarıklık, boyun kaslarında sertleşme, oturuş bozukluğu, elde uyuşma
  • Sosyal alanlarda ise akademik başarıda düşüş, aile içi ve okul sorunları, uyku bozuklukları, obezite, internet ortamı dışında ki arkadaşlardan izole bir hayat.

Çocuk ve Ergen Dönemde Bağımlılığı Önleme

Günümüz şartlarında çocuklarımızı bilgisayardan uzak tutmak çok zor olsa da bazı yöntemlerle bunu kontrol altına alabiliriz. Bilgisayar kullanımı en son yapılan araştırmalara göre 1 yaşına kadar düştü. Bu durum çocukların ve gençlerin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Konulması gereken bazı kurallar ile bu durum kontrol altına alınabilir.

Öncelikle bilgisayar çocuğumuzun odasında olmamalı. Tüm aile bireylerinin ortak kullandığı salon veya oturma odası gibi yerler bunun için uygundur.

Aile ve çocuk arasında bilgisayar kullanımı konusunda kurallar konulmalı ve buna uyulması sağlanmalı. Örneğin; belirli saat aralığında veya belirli günlerde kullanmak

Bilgisayarı çocuk için bir ödül aracı olarak kullanmak. Örneğin; okulda derslerinde başarılı olursa belirlenen saatlerde kullanımına izin vermek. Çocuk ve ergen dönemde bağımlılığı önleme de en temel faktör aile içi iletişimin güçlü ve sağlıklı olması ile mümkündür. İletişimin zayıf veya olmadığı ailelerde çocuğun odasında sessiz bir şekilde bilgisayar başında oturuyor olması anne ve babaların işine gelir. Ama bu durum çocuk veya gencin gelecek hayatını olumsuz etkiler.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir