
Yoğurt mayalarken nelere dikkat edilmeli?
Ev yoğurdu yapmak çok basit bir yöntemdir. Yoğurt mayalama işlemini daha önce yoğurt hiç yapmayan bayanların ev yoğurdu yapmanın zor olduğunu ve özellikle istenilen kıvamının tutturamayacaklarını düşünmektedirler. Kadınların bu endişelerinin manasız olduğunu ilk deneme sonrası fark edeceklerdir. Taze olarak satın alınan 1 litre sütü derin bir çelik tencere içinde kaynatınız. Kaynama taşana kadar olması gerekir. Koyu kıvamlı yoğurt yapmak isteyenler için fazladan 10 dakika daha kaynatma yapılır. Yoğurt mayası çok taze ya da ekşi olmaması gerekmektedir. Süt ne kadar fazla kaynatılırsa yoğurt o kadar katı olur. Kaynama işlemi yapıldıktan sonra tencereyi ocaktan alarak yaklaşık 25 dakika kadar bekletilmelidir. Bu zamanda süt üzerinde kaymak oluşur. Kaymak oluşmaması için ara sıra karıştırmak gerekiyor. Yine de kaymak oluşur az dahi olsa kaymak sütün üzerinden alınması gerekir. Yoğurt mayalamaya ilk olarak bir tencere içerisine 1 kepçe süt mayasını ekleyerek başlayalım. Yoğurt ile süt iyice karıştıktan sonra karışım sütün içine boşaltılıp ve iyice karıştırınız. Bu yöntemle maya sütün içinde eşit bir şekilde dağılmış olur. Tatlı yoğurt tercih edenler içine 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek farklı tat elde edebilirsiniz.
Yoğurt Kaç Derecede Mayalanıyor?
Sütünüzün sıcaklığı yoğurdun tutması için en önemli husustur. Yoğurt mayalama süresi kadar kaç derecede mayalandığını da bilmeniz gerekiyor. Yoğurt mayalamak için en uygun sıcaklık yaklaşık 45 ile 50 derece olmaktadır
Mayalanan Yoğurt Ne Zaman Yenilir?
Yoğurdu yemeye başlamadan önce buzdolabında bekletmek çok önemli bir noktadır. Buzdolabında bekletilmeyen yoğurt tatlı ve sıvı olacaktır.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Mayalanıyor?
Genellikle daha önceden yoğurt mayalamamış kişiler ne kadar sürede yoğurt olacağını bilemeye bilir. Bizde bu detayın farkına vardık ve açıklama gereği duyuyoruz. Kaynayıp maya eklenen süt cam bir kavanoza konulmaktadır. Cam kavanoz 50 derece bir fırının içine yerleştiriniz yaklaşık olarak ise 3-4 saatte yoğurt mayalaması tamamlanır. Diğer bir teknik ise kalın bez ya da battaniyeye sararak mayalama yapılmasında bir sakınca bulunmuyor.